ZEC Coin Nedir? ZEC Coin Yorum ve Geleceği

ZEC, kullanıcıları ve işlemleri için anonimlik sağlamaya çalışan, merkezi olmayan bir blok zincirine sahip bir kripto para birimidir.

ZCash, kullanıcıları ve işlemleri için anonimlik sağlamaya çalışan, merkezi olmayan bir blok zincirine sahip bir kripto para birimidir. ZCash, bir kullanıcının gizliliğini tehlikeye atabilecek bilgileri ifşa etmeden işlemleri doğrulamak için sıfır bilgi kanıtları (zk-SNARK’lar) kullanarak kullanıcı gizliliğini artırır. ZCash, Bitcoin çerçevesi üzerine inşa edilmiştir ve birçok açıdan Bitcoin ile aynıdır.

ZEC Coin Nedir?

Daha iyi bilinen gizlilik kripto para birimlerinden biri olan Zcash (ZEC), işlem yaparken kullanıcılara isteğe bağlı anonimlik sunmak için kriptografideki ilerlemelerden yararlanır. 

Zcash’ten önce, kripto para birimleri çoğunlukla Bitcoin (BTC) gibi ” takma ad ” olacak şekilde tasarlandı, yani kullanıcıların değiş tokuş ettiği miktar, fon gönderdikleri adresler ve fon aldıkları adresler hakkındaki veriler her zaman herkesin görmesi için  blok zincirine kaydedilirdi.

Bu nedenle, insanların gizlilik için kripto para birimleri kullandığını duyabilirsiniz, ancak varsayılan olarak durum böyle değildir. Veriler, şirketler, hükümetler veya kötü niyetli aktörler tarafından işlem yapan bireylerle ilişkilendirilebilir. 

2016 yılında piyasaya sürülen Zcash, blok zincirinde depolanan işlem ve adres verilerini şifrelemek için tasarlanan “korumalı adresler” sunarak daha yüksek düzeyde gizlilik sundu. 

Yine de Zcash, kullanıcıların istedikleri anonimlik düzeyini seçmelerine izin vererek iki tür adres sunar.

Kullanıcılar, iki tür adres arasında da işlem gönderebilir, ancak bu, ek gizlilik hususlarını da beraberinde getirir.

Zcash’i Kim Yarattı?

Zcash’in tarihi, Zerocoin teknik incelemesinin (daha büyük bir kriptograf ve akademisyen grubu arasında profesörler Matthew Green ve Eli Ben-Sasson tarafından yazılmıştır) yayınlanmasıyla 2013’e kadar uzanmaktadır.

Yazarlar, Bitcoin tasarımının kullanıcı gizliliğini tehlikeye attığını düşündüler ve buna karşılık olarak yeni çözümler sundular. Ancak, projenin sınırlamaları vardı. Birincisi, Zerocoin, blok zincirinde bir dizi karmaşık değişiklik gerektirecek olan Bitcoin için tasarlandı.

Bu çalışma daha sonra, 2015 yılında Zerocoin’in arkasındaki fikirlerin yeni bir kripto para birimi oluşturmak için nasıl kullanılabileceğini keşfetmek için bir başlangıç ​​kurduğunda kriptograf Zooko Wilcox tarafından geliştirildi. 

Zcash 2016 yılında duyuruldu ve o yılın Ekim ayında halka açıldı.

Zcash Nasıl Piyasaya Çıktı?

Son teknoloji kriptografisini etkinleştirmek için Zcash blok zincirinin diğer kripto para birimlerinden benzersiz bir şekilde kurulması gerekiyordu. Bu süreç (“Zcash töreni” veya “Zcash güvenilir kurulumu” olarak adlandırılır) projeyle ilgili birçok eleştirinin temel taşı olmaya devam ediyor.

Birincisi, Zcash’in yaratıcılarının, özel bir anahtarın parçalarını kullanarak blok zinciri için esasen bir ana ortak anahtar olan şeyi işbirliği içinde oluşturmak için dünyanın dört bir yanından insanlara güvenmelerini gerektiriyordu. 

Katılımcılara daha sonra kalan verileri gelecekteki manipülasyonlardan korumak için imha etmeleri için talimatlar verildi.

Böyle bir yaklaşımın dezavantajı, teorik olarak güvenli olsa da, hiç kimsenin törenin amaçlandığı gibi yapıldığını kanıtlayamamasıdır. (Bu konudaki bakış açıları çeşitlidir.) 

2020 itibariyle, CEO Zooko Wilcox tarafından yönetilen Electric Coin Company, Zcash blok zincirini geliştirmek için çalışan büyük bir kriptograf ekibi istihdam ediyor. Bu çalışma, kar amacı gütmeyen Zcash Vakfı tarafından da desteklenmektedir. 

Her iki grup da fonlarının bir kısmını, Zcash protokolü tarafından yeni ZEC’nin piyasaya sürülmesi yoluyla alır.

Zcash’i Farklı Kılan Nedir?

Zcash’in gizli içeriği, özel verilere sahip olan herkesin, doğru veya yanlış bir ifadeden başka bir şey açıklamadan, bu verilerin doğru olduğunu doğrulamak isteyen birini ikna edebileceği bir şifreleme tekniğidir.

Bunu başarmak için Zcash, korumalı işlemleri için zk-SNARK adı verilen sıfır bilgi kanıtlarının bir çeşidini kullanır. 

  • Doğrulayıcı, veriler hakkında doğru veya yanlış olduğu dışında hiçbir şey öğrenmez.
  • Kanıt, milisaniye cinsinden doğrulanacak kadar küçüktür.
  • Doğrulayıcı ve doğrulayıcı arasında iletişim yok.
  • Hiçbir kanıtlayıcı doğrulayıcının yanlış bilgileri kabul etmesini sağlayamaz.
  • Kanıtlanacak doğrulanabilir bilgi olmadıkça bir kanıtlayıcı bilgiyi kanıtlayamaz.

Bu özellikleri sunarak, Zcash korumalı adresler arasındaki işlemlerin kullanıcılara güçlü anonimlik garantileri sağladığı söylenebilir.

Zcash Nasıl Çalışır?

Gizlilik özelliklerinin yanı sıra Zcash, diğer kripto para birimlerine benzer şekilde çalışır. 

Hem korumalı hem de korumasız Zcash işlemleri düğümler tarafından doğrulanır ve blok zincirine kaydedilir. Bloklar, bir madencinin blok zincirini korumaya adadığı RAM miktarını hesaplayan Equihash adlı bir algoritma kullanılarak açık bir bilgisayar ağı tarafından eklenir.

Bu tasarımın amacı, özel madencilik ekipmanlarının etkisini azaltmak ve daha küçük bilgisayarların ödüller için daha iyi rekabet etmesine izin vermekti. (Ancak 2018 itibariyle, büyük ölçekli madencilik işletmeleri Zcash’e özel madencilik makineleri geliştirmişti.)

Zcash’in bir diğer yaygın olmayan özelliği, kripto para biriminin dağıtılmak üzere nasıl ayarlandığıydı. 

Blok zincirinin operasyonunun ilk dört yılında, blok ödülünün %80’i madencilere gitmek üzere programlandı, %20’si Electric Coin Company, Zcash Vakfı ve bunların bazı kilit çalışanlarına ve paydaşlarına tahsis edildi. 

Bu sübvansiyonun 2020’de sona ermesi gerekiyordu, protokolün üretebileceği yeni ZEC arzının azaldığı ilk “yarıya bölünmesini” yaşadığı zaman civarında. 

2020’nin başlarından itibaren, bu şirketlere tahsis edilen ödüllerin genişletilmesi için bir oylama henüz gerçekleşmedi.

ZEC’i Değerli Yapan Nedir?

Bitcoin’in kodunu kopyalayıp değiştirdiği için ZEC, BTC değeri veren ve dijital para olarak hizmet etmesine izin veren bir dizi özelliği elinde tutuyor.

BTC’de olduğu gibi, sadece 21 milyon ZEC olacak. Yeni ZEC, bilgisayarların güçlerini bulmacaları çözmeye adadığı ve kazanan bilgisayarların Zcash blok zincirine bloklar eklediği madencilik adı verilen bir süreçte de tanıtıldı.

Zcash’in ek gizlilik özelliklerinin de algılanan değerine katkıda bulunduğu söylenebilir.

Bazı yatırımcılar, gizlilik odaklı kripto para birimlerini daha büyük kripto varlık sınıfının bir alt kümesi olarak görür ve portföylerinin bir kısmını bu fırsata tahsis eder.

Tez, kripto para piyasası büyüdükçe, daha fazla kullanıcı ve uygulamanın, daha fazla gizlilik sağlayan Zcash blok zinciri gibi alternatifleri entegre edeceği veya arayacak olmasıdır.

ZEC Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ZEC Coin 1.056,82TL TL’den işlem görüyor. ZEC Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 3.47% değişim gösterdi. ZEC Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $44,574,985 dolar, toplam piyasa değeri ise $734,288,456 dolar seviyesinde.

ZEC Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ZEC Coin $57.08 dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Ocak ayı itibariyle ZEC  Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 5,941,80 dolarla kaydetti. Bununla birlikte ZEC yılın en düşük seviyesini ise 82.28 dolarla belirledi.

ZEC Coin Yorum ve Geleceği

Zcash’in geleceğini, herhangi bir kripto para birimi gibi tahmin etmek zor. Bununla birlikte, Zcash’in kısa tarihinde çeşitli grupların dikkatini çekmesi dikkat çekicidir.

Örneğin Ethereum (ETH), gizlilik özelliklerini teknolojisine entegre etmeye çalıştı.

JP Morgan gibi büyük finans kurumları da Zcash’in teknolojisini çeşitli blok zinciri yazılımlarına dahil etti; fikir, blok zincirlerini kullanırken iş gereksinimleri ve düzenlemelerle uyumlu kalmalarına izin verebilir.

Yine de Zcash, daha geniş çapta benimseme söz konusu olduğunda engellerle karşı karşıya.

İlgili hesaplama nedeniyle, Zcash blok zinciri diğer kripto para birimlerinden çok daha büyüktür, bu da ağın ademi merkeziyetçiliği konusunda endişeler olduğu anlamına gelir.

GRIN, BEAM ve XMR gibi rakip gizlilik kripto para birimleri de aynı şekilde mevcuttur ve bunların (veya yine de diğer alternatiflerin) gizlilik bilincine sahip kullanıcılar için tercih edilebilir bir seçenek sunduğunu kanıtlayabilir.

Yine de, Zcash gibi teknolojilerin suçlular tarafından kötüye kullanılmasından korkan düzenleyicilerden de tepkiler geldi. Sonuç olarak, bazı borsalar, yasal statüleriyle ilgili sorular üzerine ZEC ve diğer gizlilik kripto para birimlerini listeden çıkaracak kadar ileri gitti.

Yorum yapın

Merhaba
Merhaba! hoşgeldin iyi okumalar

Kapanya sona ermeden 100 Dolar anında kazanmak için 🚀